JellyPages.com

Followers

Monday, September 7, 2009

tarian salib??

assalamualaikm...
ada sedikit pendedahan yang saya ingin sampaikan pada sahabat sekelian...maklumat ni baru saya dapat pagi tadi dari seorang adik yang prihatin...syukran nadia H3 yang telah memberi maklumat terbaru ni...saya pun tak tau sejauh mana telah tersebar maklumat ni...saya terus search internet untuk tau asal-usul tarian yang selalu kita guna untuk 'senaman' ni...
POCO_POCO...

Tarian poco-poco ni saya tahu waktu saya berada di tingkatan 6...ramai la student yang melibatkan diri dalam persembahan tu...tapi tertanya2 jugak...mana dapatnye mereka ni tarian pelik ni...dengar pada lagu cam pelik tapi..mugkin dari Indonesia...
tapi pendedahan yang saya nak buat ialah...berkenaan asal -usul sebenar tarian ini...

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.

Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Bukankah Nabi SAW dah pesan melalui sabdaan nya ;

“Man tasyabbaha bi qaumin fahua minhum”.

Bermaksud : Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka seseorang itu terdiri dari kalangan mereka) (iaitu kaum berkenaan)."

Hadis ini juga secara tidak langsung menggambarkan kepada kita bahawa umat Islam perlu kekal dengan identiti dan jatidiri mereka sebagai muslim. Mereka dilarang dari menyerupai golongan musyrikin disebabkan akidah seseorang muslim itu terangkum tiga dimensi iaitu perkataan, perbuatan dan pegangan.

Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?

Apa yang dikuatirkan lagi adalah masyarakat kita yg beragama islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus sering menyertai tarian ini semasa sesi senaman atau sebagai aktiviti hujung minggu.

Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ‘menarikan’ lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ‘keasyikkan’ menarikan tarian ini.

No comments:

Post a Comment