JellyPages.com

Followers

Friday, January 22, 2010

Nak tahu tak??

assalamualaikum....
alhamdulillah...Allah masih mengurniakan nikmat iman dan islam dalam diri kita.... selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, ahli kelaurga, dan sahabat baginda...

"Kelas!! Saya nak bentuk awak semua jadi guru disleksia yang berjaya!!"
itulah Encik Anuar. Pensyarah dari Jabatan Ilmu Pendidikan yang mengajar kami subjek Pendidikan Disleksia dengan cukup bersemangat.
Saya sangat suka mengahdiri kuliah Encik Anuar. Cukup serba serbi. Dengan humornye, dengan nasihatnya, kata-kata semangatnya, isinya dan tazkirahnya. Complete. Tak mustahillah dia dikatakan sebagai pagar Disleksia. Beliau juga sedang mengambil PHD dalam bidang Pendidikan Disleksia.

"Apa itu Disleksia?"
Encik Anuar mengajukan soalan pada kelas kami. Semua tersenyum-senyum malu. Tak tau la tu. Cuma ada beberapa suara gurauan.

"....disleksia. Dia selalu pakai kasut terbalik"
Satu kelas riuh dengan tawa.

"Jangan menghukum orang disleksia!! kamu boleh didakwa!!"
Satu kelas terdiam. Encik Anuar senyum. Saya masih tak faham apa yang cuba Encik Anuar sampaikan.

Pelikkan?? apa yang menarik sangat dengan disleksia ni??
Sebenarnya disleksia ini boleh dikatakan sebagai satu penyakit di mana seseorang itu sukar menguasai kemahiran membaca khususnya. Mereka ini dipanggil disleksit. Mereka ini seperti manusia normal dan tidak terdapat perbezaan dari sudut fizikal dengan manusia normal. Walau bagaimanapun, mereka ini mengalami masalah dalam membaca. Menurut buku Learning Disabilities yang saya baca (tak ingat tajuk sebenar dan penulis) Disleksia juga ada melibatkan kelemahan dalam pengiraan yang dinamakan sebagai Diskakulia.

Berbalik pada cerita disleksia tadi, sebenarnya, bagi mereka yang disleksit (pesakit disleksia) mereka ini mempunyai tahap kecerdasan yang biasa seperti manusia normal, atau tahap kecerdasan yang tinggi daripada manusia normal. Mereka ini cuma mengalami masalah sukar untuk menguasai kemahiran membaca. Anehkan? Ada dikalangan mereka ini yang genius tapi sukar membaca. Hemm...cantik tak aturan Allah...?? kurniaan Allah buat mereka...

Banyak lagi kategori dalam disleksia ini termasuk masalah mengagak jarak dan ruang, kiri kanan dan sebagainya. (rujuk pada yang pakar untuk mengetahui lanjut. huhu)
tapi ada suatu yang lebih menarik untuk saya kongsikan di sini ialah, tanpa kita ketahui, tokoh-tokoh yang terkenal di dunia juga merupakan seorang disleksit!

1.Albert Einstein
2.Lee Kuan Yu
3.Tom Cruise
4.Walt Disney
5.Leonardo Da Vinci
6.Orlando Bloom
7.Harisson Ford
8.Thomas Alva Adison
dan ramai lagi yang lain-lain. Tak dapat nak diterangkan di sini. Mereka-mereka ini semua mempunyai sejarah-sejarah tersendiri sebelum mereka berjaya. Unbelievable? Believe it...

p/s:Allah menjadikan setiap perkara itu teliti dan sempurna. fikirkan

Monday, January 18, 2010

nak pahala??


Bila hamba Allah mengucapkan Laillahaillallah, maka keluarlah dari mulutnya yang menggucapkan perkataan yang mulia itu seekor burung hijau. Maka burung hijau akan naik ke Arasy Allah dan
berkicauanlah burung-burung tadi dibawah Arasy.
Melihat kejadian itu malaikat yang menjaga Arasy Allah memerintahkan kepada burung-burung tadi supaya diam tetapi tidak dipatuhi oleh mereka. Oleh kerana arahan yang diberi tidak dipatuhi, malaikat yang menjaga Arasy mengadap Allah SWT menceritakan kejadian itu.
Maka Allah memerintahkan malaikat tersebut supaya memberitahu burung-burung supaya diam. Apabila perintah itu diberitahu kepada mereka. Maka berkatalah burung-burung itu...

'wahai malaikat yang menjaga Arasy Allah, kami boleh mendiamkan diri kami tetapi dengan satu permintaan'.

Bertanya malaikat 'Apakah permintaan itu?'..

Berkata burung-burung itu' Jika Allah ampunkan dosa-dosa orang yang mengucapkan kalimah
Lailahaillallah sehingga terciptanya aku, barulah aku akan tidak membuat bising disini'.

Berkata malaikat itu, 'Baiklah aku akan sampaikan kepada Allah'.

Beredarlah malaikat dan menyembah Allah dan disampaikan permintaan tadi kepada Allah.
Maka Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang menerima permintaan tersebut. Malaikat pun pergi berjumpa dengan burung-burung itu dan mengatakan bahawa Allah telah menerima permintaan mereka.
Maka dengan segera mereka tidak membuat bising dan mereka bergantungan
di Arasy Allah sambil berzikir dan memohon keampunan untuk orang yang mengucap Lailahaillallah tadi sehingga hari kiamat.
Oleh itu kita manusia sepatutnya tidak melepaskan peluang yang diberi oleh
Allah itu. Dengan hanya mengucap kalimat yang disukai oleh Allah maka balasannya berterusan hingga hari kiamat. Maha Suci Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

p/s: boleh jugak baca di fb...semoga kita memperoelh nikmat Allah...di dunia dan akhirat

Sunday, January 17, 2010

Tengok tak juara lagu??

assalamualaikum....entry terbaru ni ana dapat dari web isi um menerusi blog biro kerohanian...sama2 kita amik pengajaran dari artikel pendedahan ini....

Iluminati dan Juara Lagu....Apa kaitannya?


Anugerah Juara Lagu baru-baru ini dipenuhi dengan unsur Masonic? Persoalan itu kami tinggalkan kepada anda untuk menjawabnya selepas membaca dan meneliti gambar-gambar di artikel ini. Mungkin ramai antara kita tidak tahu dan perasan unsur-unsur ini diselitkan sekali pada acara itu. Subliminal Message, ya ini menunjukkan kepada kita bahawa kita tidak lari daripada pengaruh Dajal ini.

Rasullulah pernah bersabda dari Ali dan Abu Hurairah r.a.:

"Apabila harta rampasan perang (milik umum) dikuasai segelintir orang sahaja, barang amanah menjadi rampasan, harta zakat menjadi hutang, seorang lelaki mentaati isterinya dan menderhakai ibunya, berbuat baik kepada temannya dan berbuat kasar kepada bapanya, suara-suara tinggi di masjid-masjid, yang menjadi pemimpin suatu kaum (bangsa) adalah orang yang hina (berkelakuan/bersifat keji) di antara mereka dan orang yang menjadi ketua suatu suku (kabilah) adalah orang fasik di antara mereka, seorang lelaki dihormati kerana takut jahatnya, arak biasa diminum, sutera biasa dipakai (oleh lelaki), munculnya penyanyi perempuan dan alat-alat musik, orang yang di kalangan umat terkemudian akan melaknat (mengutuk) umat terdahulu, maka ketika itu hendaklah mereka menunggu kedatangan angin merah atau pembalikan bumi atau keburukan bentuk-bentuk atau tanda-tanda yang beriringan seperti tali yang putus maka jatuhlah biji secara berterusan". - Riwayat Tarmizi

Mungkin ramai lelaki yang tidak perasan, yang mereka sendiri pernah memakai sutera. Ya, perkara ini pernah terjadi kepada penulis tanpa disedari. Bagaimana? Tali leher ataupun lebih dikenali sebagai tie yang didakwa oleh bishop pada artikel sebelum ini adalah tanda mereka yang berkhidmat untuk Benedictine Order. Banyak tali leher yang ada di pasaran sebenarnya diperbuat dari sutera dan tidak kurang baju kemeja para korporat. Dan kita memakainya sekaligus membenarkan sabda Rasullulah tentang tanda-tanda kiamat.

Kembali kepada tajuk asal kita. Unsur Masonic di AJL. Sebelum ini telah kami jelaskan tentang peranan artis dalam melaksanakan pelan-pelan Dajal di seluruh dunia. Berikut saya ambil kembali petikan artikel sebelum ini untuk memudahkan anda memahami perkara ini dengan lebih lanjut.

Bagaimana The Elite menggunakan industri hiburan untuk menjayakan pelan agung mereka? Mari kita berkenalan serba sedikit dengan pelan-pelan The Elite berkenaan industri hiburan ini.

1. Kebanyakan rancangan mereka yang melibatkan politik dan ekonomi bergerak di sebalik tabir, contohnya melalui Perjumpaan Rahsia Bilderbergh. Tetapi mereka mempunyai alat yang tidak kurang hebatnya, iaitu Hollywood dan Industri Musik dan melalui inilah mereka dapat menyampaikan mesej-mesej rahsia (subliminal message) mereka kepada penduduk dunia dengan mudah menggunakan 'puppet' mereka ini.

2. Mewujudkan 'The Trend-Makers' seperti The Beatles, Stones, Hendrix, Jim Morrison, Sex Pistols, Eminem, Curt Cubain, Black Sabbath, Led Zeppelin dan sebagainya. Dan inilah yang menjadi punca kerosakan akhlak remaja dulu dan kini dengan pelbagai budaya kurang sihat yang diambil dari idol mereka ini. Punk, skinhead, hip hop dan sebagainya adalah dari idol mereka ini.

3. Ada juga artis yang betul-betul mempunyai bakat dan menjadi 'puppet' secara tidak mereka sedari kerana mereka telah mengikut landasan sedia ada yang telah ditinggalkan oleh The Elite sebelum ini.

4. Artis yang tidak mempunyai kaitan dengan mereka dan mempunyai idea yang tidak sehaluan atau berlawanan tidak akan dapat menyampaikan idea yang ingin diketengahkan itu kerana mereka lah yang mengawal industri ini.

5. Ada artis yang hebat seperti John Lennon, Jim Morrison, Kurt Cobain, Jimi Hendrix dan Micheal Jackson yang telah melalui pelbagai program 'Mind Control' seperti MK Ultra, Monarch dan sebagainya bertindak menentang kembali mereka. Dan kesudahannya, saya pasti anda tahu apa yang terjadi kepada mereka ini.


Kemungkinan artis di Malaysia termasuk di dalam kategori ke 3 iaitu mereka tidak sedar mereka berkhidmat untuk Si Mata Buta ini. Berikut adalah screenshot yang kami ambil dari AJL baru-baru ini. Unfinished Pyramid, All Seeing Eye dan Checkered Floor jelas kelihatan bagi mereka yang peka dengan perkara sebegini.

Checkered Floor!


Artis Illuminati, Rihanna yang menggunakan Checkered Floor dalam persembahannya.


Mungkin bagi pembaca baru tidak mengetahui apa itu sebenarnya Checkered Floor atau lantai petak putih ini. Di sini saya terangkan serba sedikit apa itu lantai petak putih ini. Lantai ini digunakan oleh Mason-mason (Ahli Freemason) di dalam ritual-ritual mereka. Ini sebagai pertemuan antara 2 alam, iaitu alam nyata dan alam ghaib. Mereka berhubung dengan syaitan-syaitan melalui lantai ini menggunakan sihir terlarang, Kabbalah. Kabbalah dan Freemason tidak dapat dipisahkan. Warna putih mewakili alam kita dan warna hitam mewakili alam ghaib.

Di Ibu Pejabat CIA


Di Lodge Freemason


Dewa Hindu sebenarnya ialah Syaitan yang menyesatkan manusia, perhatikan lantai hitam putih.


Sebelum ini kami telah mendedahkan tentang perihal kumpulan Dewa 19 yang banyak keraguan tentang siapakah mereka, bagi yang belum membacanya anda boleh Klik Sini! Di rumah vokalisnya, juga mempunyai lantai petak hitam putih ini. Sila tonton video klip dari The Lucky Laki, Superman dan perhatikan di akhir-akhir video ada 'scene' Ahmad Dhani dan anaknya di rumah.


Joachim And Boaz dan Unfinished Pyramid!


Contoh paling mudah untuk Unfinished Pyramid, USD 1.


2 tiang Temple Of Solomon, Joachim and Boaz. Untuk artikel tentang Joachim and Boaz di sejadah, Klik Sini!


Rihanna dan Unfinished Pyramid


Mungkin ada pembaca baru yang tertanya-tanya apakah itu piramid yang belum siap atau lebih dikenali dengan Unfinished Pyramid ini. Unfinished Pyramid ini tidak siap kerana rancangan arkiteknya belum lagi siap sepenuhnya. Apakah rancangan arkitek tersebut? Rancangannya ialah untuk membuat manusia terus leka di atas dunia tanpa mengingati penciptanya. Dan apabila piramid itu siap, dengan segala pelan-pelan menjauhkan manusia dari penciptanya barulah arkitek piramid itu akan keluar. Siapakah arkiteknya? Jawapannya ada di atas unfinished pyramid itu sendiri. One Eye!

All Seeing Eye di AJL






Rasanya tidak perlu diterangkan maksud lambang ini kerana saya percaya pembaca sudah tahu apakah makna di sebalik lambang all seeing eye ini. Lambang ini sebenarnya ada di mana-mana cuma kita sahaja yang tidak perasan atau buat-buat tidak perasan. Sila baca artikel sebelum ini tentang All Seeing Eye ini.



The All Seeing Eye Around Us

Adakah semua ini kebetulan yang besar? Checkered Floor, All Seeing Eye, Unfinished Pyramid, Joachim and Boaz. Kami tinggalkan persoalan besar ini kepada anda untuk menilainya.

We Just Only Show You The Door But You The One That Will Choose It.

Pintu A: Teruskan dengan dunia anda sekarang dan terus berada di dunia yang cantik tetapi penuh dengan kepalsuan

Pintu B: Mulai sedar dari tidur yang lena dan berada di dunia yang nyata

Fikirkan semula

Friday, January 15, 2010

Tarbiah dari Allah....


assalamualaikum...
post kali ni lebih santai kot...saya nak citer tentang lagu2 nasyid yang full dalam laptop saya nih....saya suka dengar lagu-lagu nasyid.....kalau rasa cam hepi...dengar nasyid yang hepi2...kalau rasa sedih, dengar lagu yang sayu2...kira ikut mood la....dalam folder muzik nih, penuh dengan lagu2 nasyid baru dan lama....tapi mostly, lagu nasyid lama...tapi yang paling saya suka ialah folder bersihkan jiwa iaitu folder yang penuh dengan lagu2 ketuhanan...jadi bila saya dengar kadang2 bleh nangis sorang2...

saya adalah spesis yang cukup suka dengar lagu dan menghayati liriknya...kalau cantik liriknya, pasti di download....tapi jangan silap, sebaik2 alunan adalah alunan ayat suci Al-quran...nasyid ini sekadar sampingan....
lagu blog ni juga merupakan satu daripada lagu nasyid yang saya minati....bila dengar lagu ni, air mata kekadang jatuh sendiri je...lirik lagu dan susunan muziknya kemas... cerita tentang tarbiah dari Allah....kesusahan dan kenikmatan merupakan ujian dari Allah...jadi buat sahabat2...ana dedikasikan lagu ni buat antum..... semoga jiwa kita lebih kuat menghadapi mehnah dan tribulasi dalam perjuangan... kuatlah wahai sahabat2...kita saling memerlukan...

Kehidupan
Album : Tiada Lagi Kasih
Munsyid : In-Team


Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita ?kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan

p/s:jgn dengar lagu sampai lupa baca Al-Quran...

Saturday, January 2, 2010

kenape mak nangis??


Suatu ketika, ada seorang anak lelaki yang bertanya kepada ibunya,
“ Ibu ,mengapa ibu menangis?
Ibu menjawab, “ Sebab aku wanita.’’
Saya tidak mengerti, kata si anak lagi .Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat.
“Nak, kamu memang tidak akan mengerti ….”
Kemudian, anak itu bertanya kepada ayahnya, “ Ayah mengapa ibu menangis ?
Si ayah menjawab, “ semua wanita memang menangis tanpa ada alasan .”
Hanya itu jawapan yang dapat diberikan oleh ayahnya. Lama kemudian, si anak itu menjadi remaja dan tetap tertanya–tanya, mengapa wanita menangis.
Pada suatu malam, dia bermimpi dan mendapat petunjuk daripada Allah SWT, mengapa wanita mudah sekali menangis.
Saat Allah SWT menciptakan wanita, Dia menjadikan wanita sangat penting. .
Allah SWT menciptakanya bahu agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun bahu itu cukup lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tidur.
Allah memberikan wanita kekuatan untuk melahirkan zuriat dari rahimnya walaupun selepas itu menerima cerca daripada anaknya sendiri.
Allah memberikannya ketabahan yang tetap bertahan pantang menyerah disaat orang berputus asa.
Allah juga memberikan kesabaran untuk merawat keluarganya walaupun dirinya letih, sakit, lelah tetapi tanpa keluh kesah.
Allah memberikan wanita perasaan kepekaan dan perasaan kasih sayang untuk mencintai anaknya dalam situasi apa–apapun biarpun anak–anaknya kerap kali melukai perasaan naluri seorang ibu. Perasaan ini memberikan kehangatan kepada anak-anaknya. Sentuhan lembutnya memberi keselesaan dan ketenangan.
Dia berikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa kegetiran dan menjadi pelindung baginya. Bukankah tulang rusuk suami yang melindungi setiap hati dan jantung wanita?
Allah kurniakan kepadanya kebijaksanaan untuk membolehkan wanita menilai tentang peranan suaminya. Seringkali pula kebijaksanaan itu menguji kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap saling melengkapi dan menyayangi.
Dan akhirnya, Allah berikan air mata agar dapat mencurah perasaannya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita, agar dapat digunakan dimana dia inginkan.Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita walaupun sebenarnya….air mata..!!!!