JellyPages.com

Followers

Sunday, April 19, 2009

Sukan??? Puja Matahari?? apa kaitannya...???

Aritu...adik saya ada borak dengan saya tentang tarian semangat yang selalu team All Black New Zealand buat sebelum pertandingan rugby... bunyinya sangat menarik...


erm...hari tu sekali lagi saya terdengar lagu tarian tu masa hari sukan burung-burung sedunia...(pinjam ayat enta ye al-qarni) masa Bird Cheers... Sang helang yang dok nyanyi...mujur dapat no 3....kalu dapat no 1...agaknya jadi trademark sang helang plak...huhuhu.. nak tau kenapa saya berminat nak cite pasal lagu sang helang nih...??? hemm....
Liriknye lebih kurang cm gini...

Ringa pakia...
Uma tiraha

Thuri wathia

Hope whai ake

waewae tahakia kia kino


ka mate ka mate
ka ora' ka ora'

ka mate ka mate

ka ora' ka ora'

tenei te tangata puhuruhuru
nana i tiki mai whakawhiti te ra
upane upane

upane kaupane

Whiti te ra

He...


ha....camtu la lirik dia...pelik tapi cam best je kan...kalu tengok team All Black buat, lagi semangat..tapi.................................cube kite tengok maknanya pulak...

Slap the hands against the tights
Puff out the chess
Bend the kness
Let the hip follow
Stamp the feet as hard as you can...

I die I die
I live I live
I die I die
I live I live
This is the hairy man
...Who caused the sun to shine again for me
Up the ladder up the ladder
Up to the top
The sun shines
He
haa....amacam sekarang....?? lain macam je kan maknanya... mugkin bagi penganut agama lain, benda nih cam takde pe bagi mereka...tapi bagi muslim...ia memang sangat berbahaya...

adik saya kata, tarian radisional ini bukan la sesuatu yang baru semata-mata nak gerunkan pihak lawan...tapi ada sejarah di sebalik tarian ka mate nih...ianya lebih kepada pemujaan terhadap roh dan matahari...


Ka Mate ni sebenarnya di bawak oleh Te Rauparaha,ketua kumpulan masa peperangan Ngati Toa... tujuannya untuk menakut-nakutkan pihak lawan...dan menjadi salah satu dari upacara haka... Ia juga menjadi salah satu daripada sambutan kejayaan kehidupan selepas mati........
(kalu nak detail bleh search kat wikipedia...)


kat sini saya nak nasihat kan pada diri saya sendiri, dan sahabat sekalian...kalu nak amik lirik lagu atau apa sahaja dari barat kena la kaji latar belakangnya... dikhuatiri takut de unsur pemujaan atau mengajak kita untuk lari dari agama yang satu...iaitu Islam...
takut juga syahadah kita terbatal kerananya...Nauzubillah...

p/s: mungkin lebih baik pasukan sorak yang nyanyi lagu intifada...lebih semangat dan tak terpesong...

No comments:

Post a Comment